0

Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!

2017-03-27 16:31:23

Nem tudod mi lenne jó Neked? Hadd segítsek!

Ahogy elindulunk a bevásárló körútra, folyamatosan nő rajtunk a nyomás, mint a kávégép kazánban, hogy a legjobb ár-érték arányú kávét és kávégépet vegyük kicsiny konyhánkba. Szédelgünk az akcióktól, kuponoktól és a smooth jazz pláza muzsikáktól, így nem csoda, ha nehezen tudunk dönteni mit is vásároljunk magunknak, családunknak, vagy a szomszédnak cserébe azért, hogy végre ne bömböltesse a zenét az éjszaka közepén.

Kapszulás, őrölt vagy szemes… kotyogós, kapszulás, automata, karos

Ha a fenti szavakra csak kapkodod a fejed, akkor ez a cikk Neked íródott. Lássuk hát.

Nyilvánvalóan a frissen őrölt kávéból készült espresso adja a leggazdagabb íz élményt. Egy tökéletes világban persze a házi baristánk ott áll a konyhapult mellett, és csak arra vár, hogy összerittyentsen nekünk egy tökéletes capuccino-t. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy nem egy ilyen ideális világban élünk, ahol profikkal vagyunk körbe véve, hanem gyakran magunknak kell megoldani a kávékészítéshez hasonlatos dolgokat.

Mint mindenhol, itt is az egyéni igények játsszák a főszerepet. Akik különlegesebb - ízesített, tejhabos - italra vágynak, de nem szöszmötölnek az elkészítésével, nekik a kapszulás „megnyomom-márjönisakávé” típusú gép az ideális választás. Mivel a zárt kapszulákban őrölt kávé van, ezért közelítünk a tradicionális kávé fogalmához, de még mindig nem beszélhetünk a „tökéletes espresso” minőségről.

Persze van még a felejthetetlen, a klasszikus, 70-es évekből ránk maradt kotyogós - a bikaerős kávét főző rejtélyes eszköz - amiben ha éppen eltaláljuk a megfelelő szemcseméretű őrölt kávét, akkor csodákat lehet vele művelni (mármint önmagához képest). Ehhez viszont gondosan érdemes utánajárni, milyen őrlés finomság dukál, hogyan tömörítsünk, vagy ne tömörítsünk, és milyen hőmérsékleten készítsük el, hisz könnyen el lehet rontani az végeredményt.

A következő csoport, aki preferálja a friss őrlésű, jó minőségű kávét, de nem szeret pepecselni az elkészítéssel, neki születtek az automata kávégépek. Számtalan variációjuk létezik, kicsi vagy nagy tartályos, cappuccino fejes vagy anélküli és még sorolhatnám. A lényeg, hogy mindig bízhatunk abban, hogy stabilan hozza az elvárható minőségű italt. Elsősorban itt nem kimondottan az espresso készítésén van a hangsúly, hiszen ugyanolyan szinten művelik kávéitalok összes típusát.

 

Most pedig jöjjön a titok - a kávék csimborasszója!

Hiába a sok körítés, a kifogástalan espresso élmény csakis egy jó minőségű, nagy nyomású, karos géppel és egy megfelelően beállítható őrlővel tudjuk reprodukálni újra és újra. Frissen pörkölt, jó minőségű szemes kávé, megfelelő finomságú és mennyiségű őrlemény, kristálytiszta víz, karbantartott kávégép - ezek nélkül nem is érdemes álmodoznunk a tökéletes otthoni espresso-ról.

Természetesen mindenkinek más és más az igénye, nincsen ezzel semmi baj és remélem, hogy a fenti sorokból körvonalazódott számodra mi az a minőség, amivel megelégszel.

Hogyan tovább?

Azt hiszem, nem hozlak zavarba, ha azt mondom, hogy ez itt a reklám helye. Szeretnék mutatni Neked néhány általunk kedvelt kávé és kávégép típust a fent említett esetekre, hátha valamelyik elnyeri tetszésedet.

Kapszulás kávéink közül mi mást ajánlhatnék, mint a Nespresso gép kompatibilis Pellini kapszuláinkat, melyben ugyanaz a gondosan válogatott szemekből őrölt kávé van, mint bármelyik másik Pellini kávéban. Tehát a minőség garantált. Biztosan megtalálod a kedvedre valót, legyen az 100% arabica, arabica-robusta keverék, koffeinmentes vagy az Év Aromája 2015 díj nyertese, a Pellini TOP.

Kotyogós varázsláshoz, más néven mokka kávéfőzőhöz 3 kávé típust szedtem csokorba. Itt úgy hiszem, nem kell kávéfőzőt ajánlanom, mert mindenkinek van egy otthon!

  1. Ha karakteresebb ízvilágú, és intenzív aromájú keveréket keresel, akkor Pellini N.42 Tradizionale-t.
  2. Vagy a kiegyensúlyozottabb aromajegyekkel rendelkező Pellini N.2 Vellutato-t ajánlanám.
  3. Ezeknél lágyabb és harmonikusabb a 100% arabica Pellini TOP TIN kávéválogatásunk, mely természetesen alacsonyabb koffeintartalommal bír, de akár kapható koffeinmentes változatban is.

Ha karos gépen szeretnél kávét készíteni és ár-érték arányban jól muzsikáló gépre áhítozol, akkor a belépő kategóriás Gaggia Gran Style nevű házi kedvencet javaslom (több színben is kapható), természetesen a hozzá illő, karos gépbe való Pellini N.46 Gustobar Cremoso finomságú őrleménnyel.

 

Szemes nagy ágyúk – Vigyázat, kizárólag NEM hétköznapi kávéfogyasztóknak ajánlott bekezdés!

Automata kávégépekbe minden kétséget kizáróan a Pellini N.9 Cremoso arabica-robuszta keverék való, mert a kávé csipetnyi robuszta tartalma több krémességet és testet ad, mint 100%-os társa. Ez azért válik előnyére, mert a kávé előkészítésének folyamatába közel sincs annyi beleszólásunk (tömörítés erőssége, nyomás mértéke és még sorolhatnám), mintha kéznél lenne a ’teljes barista szett’. A Cremoso viszont szépen a kezünk alá dolgozik mindezek ellenére, és éppen ezért sokkal krémesebb és ízletesebb kávét kapunk végeredményül, mintha egy 100% arabica-val próbálkoznánk.

A háztartási kategórián belül minden igényt kielégítő automata kávégépünk a Gaggia Naviglio Deluxe, ami az egyik legnagyobb múltú olasz kávégép gyártó fejlesztése (nem humbug, tényleg!). Ezzel igazi luxusban érezheted magadat, mert csupán egy gombnyomásra vagy az isteni tejhabos italodtól.

Míg a robusta krémes tulajdonságának előnyeit élvezheted az automatákban, addig mindez egy karos géppel éppen, hogy hátránnyá válik. Ugyanis a fényes és lágy krém helyett buborékos habot produkál. Így ha a fent említett, szakmai szóval élve, crema-ra vágysz, mindenképpen magas arabica tartalmú kávéválogatást javaslok, csak úgy, mint a prémium ízvilágú Pellini Espresso Superiore vagy az abszolút csúcskategória a Pellini Top.

Mivel mi személy szerint teljes mértékben a tradicionális olasz espresso rabjai vagyunk, a szintén lelkes olasz kávé rajongóknak a gyártó méltán népszerű kultikus modelljét, a Gaggia Classic karos kávégépet, és kedvenc őrlőnket, a Catler CG8030 típusú kávéőrlőt ajánljuk. Ezzel a szuper párossal mindent elérhetsz, ami csak az otthonodban megvalósítható. A házi baristát el is felejtheted!

+ 1 tipp a közelgő nyaraláshoz:

Amennyiben sokat utazol és espresso élményre vágysz akkor a Te kedvenced lesz a Handpresso hordozható espresso kávégép, mely őrölt kávéval vagy filter párnával (E.S.E. pod-dal) is használható.

Ha még több ihletre lenne szükséged, akkor keress bennünket bátran itt a chat-en (jobb alsó sarokban tudsz nekünk írni), vagy nézz körül a termékek között. 

Termékkínálatunk megtekintése!

 

 

Gyártók
Gyors kereső
 
Ide írja, amit keres.
Részletes keresés
Elfogadott kártyák